Sunday, 28 April 2013

Menutup aurat itu indah

Assalamulaikum....

“Wahai Nabi, katakan kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu, dan isteri-isteri orang mukmin, ‘hendaklah mereka melabuhkan jilbab ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali sebagai wanita baik agar mereka tidak diganggu. (Al-Ahzab:59)

Ayat 59 dalam surah Al-Ahzab ini menceritakan bahawasanya Allah berfirman kepada kita semua sebagai lelaki supaya menegur perempuan-perempuan di sekeliling kamu agar menutup aurat dan menutup aurat ni akan melindungi mereka .

Menutup aurat ini merupakan satu kewajipan dan tidak menutupnya adalah berdosa. Ini sesuatu perkara yang wajib kita ikuti dan imani. Jika tidak mahu memakai tudung tak apa,justeru tutuplah aurat dengan kani guni atau baldi. Yang dikatakan jilbab itu dlm ayat diatas bukanlah disempitkan dengan maksud tudung tetapi apa-apa sahaja yang boleh menutup aurat.

Rasulullah pernah bersabda maksudnya mereka berpakaian tetapi telanjang. nah... hal ini menunjukkan kepada mereka yang berpakaian tetapi masih menunjukkan bentuk badan dan anggota badan yang tidak dilihat yakni mereka berpakaian ketat dan singkat.

Yang penting, aurat mesti ditutup dan dilindungi daripada pandangan mata mereka yang ajnabi. Menutup aurat itu indah dimata manusia serta disisi Allah S.W.T. Tutuplah aurat kamu sama ada lelaki atau perempuan sebelum kamu dikapankan dengan penutupan atau pemakaian yang sempurna.

Semoga nukilan saya memberi manfaat kepada sahabat-sahabat sekalian.

No comments:

Post a Comment